Eet voedsel!

salade met vijg, abrikoos en geitenkaas
standaard saucijzenbroodje

Eet voedsel. Deze kreet kwam ik ooit – lang vóór mijn opleiding Natuurvoedingsadviseur – tegen en het kwam aan. Deze twee woorden vatten perfect samen wat voeding echt is. Voeding dient te voeden en het geeft lange termijn energie. Oh ja, en daarbij geeft het ook een goed gevoel. Klinkt goed toch?

In deze blog lees je hoe je kunt merken of je eigen eetgewoontes optimaal voor je werken en hoe je stap voor stap, met simpel te integreren veranderingen, je lichaam optimaal ondersteunt voor meer vitaliteit.

 

Wat zie je op het eerste plaatje? In elk geval kun je zeggen dat het gerecht uit vijg, sla, wortel, tomaat en geitenkaas gemaakt is. Je zou het bijna zonder recept kunnen namaken want de ingrediënten zijn duidelijk herkenbaar. Het zijn voedingsmiddelen die je zo uit de natuur haalt. Kijk nu naar het tweede plaatje: kun jij benoemen wat er in dit gerecht zit? Dit standaard saucijzenbroodje bestaat uit bladerdeeg met geharde olie en niet-biologische rundvlees. Wat er verder precies in zit kun je alleen maar gissen.  

 

Het hoofddoel van voedsel is uiteraard voeden. Gezonde voeding heeft twee belangrijke kenmerken: het brengt je lichaam de stoffen die het nodig heeft om goed te functioneren én het bevat geen stoffen die voor je lichaam belastend zijn. Met andere woorden, óf je lichaam krijgt nuttige stoffen binnen en wordt gevoed, óf het moet zich inspannen om nutteloze (en soms schadelijke) stoffen af te breken en af te voeren en het wordt slechts gevuld. Dit kost energie.

 

Wil je goed in kaart brengen of je je lichaam vooral voedt of vult, dan moet je weten wat echte voedingsstoffen zijn. Kort gezegd heeft je lichaam eiwitten, gezonde vetten, beperkt koolhydraten, vezels, vitaminen, mineralen en spoorelementen nodig. Je zult begrijpen dat, wil je alle voedingsstoffen binnen krijgen, het nodig is om gevarieerd te eten. Door bij voorbeeld verschillende peulvruchten af te wisselen krijg je alle eiwitten binnen waar je lichaam om vraagt en diversiteit aan groente op je bord zorgt voor goede bronnen van mineralen en spoorelementen.

En heb je een idee welke stoffen er in je voedsel zitten die een belasting voor je lichaam vormen? Het zijn het meer dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Denk aan suiker (de zogenoemde ‘lege calorieën’), zoetstoffen en alle synthetisch geproduceerde toevoegingen. Ook de bereidingswijze van gezond voedsel kan overigens schadelijke stoffen opleveren. Dit gebeurt bij voorbeeld wanneer een product een bruine tot zwarte kleur krijgt bij het bakken.

 

Als je de natuurvoeding meetlat gebruikt is het dus al snel duidelijk wat betere en slechtere keuzes zijn. Toch is het voor de meeste mensen erg lastig om hun gewoontes te veranderen. Eerst begin je vol enthousiasme eraan en maak je lonende bewuste keuzes en vervolgens… heb je het te druk om meer groente zelf te snijden of mis je de smaak van dat heerlijke saucijzenbroodje inclusief smaakversterker en geharde palmvet (geen gezonde vet dus).

 

Wil je de gezonde toer volhouden, dan kun je je het volgende afvragen. Om meteen met de deur in huis te vallen – houd ik echt van mezelf? (hierover overigens meer in een volgende blog) Ook al merk ik dat bepaalde keuzes me meer energie geven, gun ik het mezelf ook echt om energieker te zijn?

Met mindfulness en zelfliefde/zelfacceptatie krijg je zicht op wat jou eventueel belemmert in het volhouden van keuzes die goed voelen. Hierbij alvast een tip: je hoeft niet alles perfect te doen: niet nu en later ook niet. De 80/20 regel blijkt ook met betrekking tot voeding heel goed te werken. Voor circa 80% eet je volgens gezonde richtlijnen, voor de overige 20% mag je het jezelf makkelijker maken. Zo houd je koers: de hoofdlijn bestaat uit keuzes waar je blij van wordt. En natuurlijk, als je nu op een 20/80 dieet zit (hoofdzakelijk junkfood!), neem je de tijd de verhouding langzaam om te keren. Nog een tip: een detox weekend of vakantie of een serie kookworkshops volgens de natuurvoeding kunnen goed helpen om een begin te maken, dan ervaar je direct hoe gemakkelijk en smakelijk gezonde voeding is en als je dit minstens een week ervaart, voel je je ook een ander mens.

Samenvattend:

  • Kies voedsel dat veel belangrijke voedingstoffen aan je lichaam levert, maar belast je lichaam niet met – in feite – afval.
  • Het voedsel dat je eet is bij voorkeur vers bereid, op basis van onbewerkte biologische (geen schadelijke ‘bijvangst’) seizoen producten en gevarieerd.
  • Leer je af te vragen waarom je bepaalde producten naar de 20% categorie wilt bonjouren. Op deze manier geniet je meer van je gezonde voeding.

 

Volg je de principes van natuurvoeding, dan ben je al heel goed bezig. Daarnaast helpt mindfulness om te achterhalen hoe je op voedingsstoffen reageert, want zoals terecht wordt gezegd, niet alleen wat je eet maar ook wat je opneemt is belangrijk. Het begeleidingspakket ‘Vitaal met voeding’  (pakket 1) is precies afgestemd op de behoefte om het beste uit voeding te halen, kijk gerust naar wat het inhoudt en vraag een gratis oriënterend gesprek aan.